Paella

Paella

Paella, czyli główne danie kuchni śródziemnomorskiej. Potrawa, której należy spróbować, wybierając się do Barcelony; i choć powstała ona w nieodległej Walencji, to również tutaj, w stolicy Morza Śródziemnego cieszy się ona niesamowitą popularnością. Paella to danie podawane na dużej patelni, przygotowywane z ryżu z szafranem, papryki, owoców morza, udekorowana małżami i langustami.

Paella Rodzaje

Występuje kilka rodzajów Paelli od najbardziej klasycznej z owocami morza, po paelle z warzywami. Przyjrzyjmy im się wszystkim trochę bliżej.

Paella mariscosa

Paella przygotowywana z owocami morza. Znajdziesz w niej małe ośmiorniczki, kalmary zarówno białe, jak i fioletowe, wszelkiego rodzaju muszle. Ryż gotowany jest na wywarze, w którym gotowane były muszle do paelli, a całość dekorowana jest małżami i langustami. To najbardziej tradycyjna i klasyczna Paella, którą najczęściej znajdziecie w kartach menu restauracji.

Paella con carne

Ta paella przygotowana jest, jak prawie każda, z ryżu, ale zamiast owoców morza znajdziemy tutaj mięso. Może to być kurczak, ale również wołowina czy wieprzowina. Tej paelli nie dekoruje się małżami ani langustami, a ryż gotowany jest na rosole drobiowym. To paella szczególnie polecana dla osób, które nie mogą jeść owoców morza, a chciałby spróbować tradycyjnych potraw z regionu.

Paella mixta

To połączenie paelli con carne (z mięsem) z paella mariscosa (z owocami morza); w efekcie dostajemy tutaj zarówno mięsne dodatki, jak i owoce morza. Dekorowana małżami i langustami, sprawdza się idealnie jako obiad po porannym zwiedzaniu miasta.

Paella con verduras

To wersja dla wegetarian, ponieważ mięso czy owoce morza zostały zastąpione przez warzywa. Jest to zarazem najdelikatniejsza wersja paelli, znacznie odbiegająca smakiem od pierwowzoru. Ciągle jednak bardzo smaczna 🙂

Paella con aroz negro

Ta paella ma z kolei najbardziej “pełny” smak, ponieważ ryż gotowany jest wraz z atramentem z kałamarnicy (stąd jego czarny kolor). Z tego też powodu, liczba mariscos i innych dodatków jest zdecydowanie mniejsza niż w pozostałych wersjach paelli. Ta wersja polecana jest dla prawdziwych miłośników morskich smaków.

Paella fitache

To wersja pochodząca właśnie z Barcelony (w przeciwieństwie do oryginalnej paelli mariscosa, pochodzącej z Walencji).  W tej paelli, ryż został zamieniony na drobny, cienki makaron jajeczny fitache. Ta paella ze względu na składnik, którym jest makaron, nie jest bardzo popularna i często może jej nie być w kartach menu restauracji obiadowych (spróbować jej można na przykład w El Corte Ingles na Placu Katalońskim).

Paella Składniki

Jak zatem przygotować paelle i czego potrzebujemy, aby ten smak zabrać ze sobą z Katalońskich wakacji do domu i własnej kuchni.

Duża patelnia (są specjalne patelnie, na których przygotowuje się paelle). Aby była ona “prawdziwa”, a tym samym najlepsza, najlepiej zaopatrzyć się w jedną z nich na miejscu, w Hiszpanii, i zabrać ze sobą. Pozostałe produkty można będzie kupić w Polsce.

Muszle do przygotowania paelli (mariscos) – jest to mieszanka owoców morza, w której znajdziemy zarówno małe muszelki, jak i niewielkie ośmiorniczki czy krewetki.

Papryka – potrzebować będziemy zarówno papryki zielonej, jak i czerwonej oraz żółtej; wszystko musimy pociąć na niewielkie kawałki.

Ryż używany do przygotowania paelli to odmiana krótkoziarnista, która po ugotowaniu bardzo mocno klei się ze sobą; nadaje to paelli odpowiedniej konsystencji i utrzymuje jej niepowtarzalny smak.

Langusty, czyli duże krewetki służące do dekorowania paelli.

Kalmary – potrzebujemy zarówno białe, jak i fioletowe pocięte na niewielkie kawałki.

Małże z muszlami, które podobnie jak langusty będą potrzebne do udekorowania potrawy.

Szafran – jest niezbędny, aby nadać paelli jej złocistego koloru i uwydatnić jej smak.

Przyprawy, takie jak pieprz czy sól, czy oliwa z pietruszką będą idealnym dopełnieniem naszej paelli.

Oliwa z oliwek potrzebna, aby usmażyć wszystkie składniki.

Paella Przepis

Przyrządzanie Paelli rozpoczynamy od przygotowania mariscos, które powinny gotować się przez około 2h. Do tego wywaru dodajemy również kilka nitek szafranu, aby na późniejszym etapie nadać charakterystycznego dla paelli złotego koloru i wzbogacić jej smak! Po 2 godzinach odcedzamy nasze owoce morza, zachowując uzyskany bulion do dalszego etapu gotowania paelli.

Przystępujemy do głównych etapów gotowania naszej paelli!

  1. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, na której będziemy smażyć kolejne składniki i przygotowywać nasze danie.
  2. W pierwszej kolejności na patelni lądują papryki (wszystkie, które mamy zarówno czerwone, jak i zielone i żółte). Opiekamy je, aż staną się miękkie.
  3. Odkładając papryki na bok patelni, umieszczamy na niej langusty i obsmażamy je, z każdej ze stron, aż nabiorą przyjemnego różowego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni.
  4. Teraz do naszej papryki dodajemy kalmary, zarówno białe, jak i niebieskie. Białe kalmary będą podkreślać smak paelli, będąc bardziej wyraziste, niż kalmary fioletowe, które są dużo delikatniejsze w smaku; pamiętamy przy tym, aby cały czas mieszać naszą paellę.
  5. Teraz dodajemy mariscos, czyli wszelkiego rodzaju muszelki i owoce morza (małe ośmiornice, krewetki czy małże). Wszystko to podsmażamy z wcześniejszymi składnikami, cały czas mieszając naszą potrawę.
  6. Kolejnym krokiem jest dodanie najważniejszego składnika, a zarazem bazy paelli, czyli ryżu, musi być on sypki/surowy (jeszcze nieugotowany), aby oblepić znajdujące się na patelni składniki. Teraz mieszamy wszystko tak, aby powstała mieszanina ryżu i wcześniej dodanych składników.
  7. Po wymieszaniu całości, dodajemy do paelli wcześniej uzyskany bulion  z gotowanych mariscos. Tak zalany ryż, delikatnie poruszamy, gotując go przez 15 minut. Bardzo ważne jest, aby NIE MIESZAĆ PAELLI w tym momencie – ryż powinien wchłonąć wlany bulion oraz delikatnie przypiec się na patelni.
  8. Ostatnim elementem, jest udekorowanie naszej paelli langustami i małżami w muszlach (ciągle potrawa znajduje się na patelni).
  9. Tak przyrządzoną potrawę możemy następnie rozdzielić na poszczególne osoby, pamiętając, że każda z porcji powinna być udekorowana 1 langustą i 1-2 małżami.

Całość przyrządzenia tej potrawy powinna nam zająć ok. 45 minut + 2h na gotowanie mariscos.

Paella Gdzie zjeść w Barcelonie

Quinto quinta

To restauracja, która musi zostać umieszczona na szczycie naszej listy z 2 powodów: po pierwsze lokalizacji, a po drugie, z racji tego, co podają. Restauracja znajduje się w Arenas de Barcelona (dawna arena byków, przekształcona w centrum handlowe), które jest zarazem jednym z puktów widokowych miasta, znajdującym się przy Placu Hiszpańskim, skąd podziwiać można Pałac Alfonsa XIII. Do tego, restauracja może pochwalić się jedną z najlepszych paelli w mieście.

Gdzie: Gran Via de les Corts Catalanes, 373–375.

7 Portes

Jedzenie w tej restauracji to istne zderzenie się z kulturą i tradycją Katalonii i Barcelony. Jedna z najbardziej charakterystycznych restauracji w mieście, specjalizująca się w tradycyjnej kuchni katalońskiej. Paella Parellada (z żabnicą, kalmarem, kiełbasą, królikiem i małżami) jest po prostu doskonała jako danie obiadowe.

Gdzie: Paseo Isabel II, 14.

Can Solé

Dzięki 115-letniej historii i doświadczeniu każda z ich potraw jest niepowtarzalna. Pisarz Vázquez Montalbán, mówiąc, że przygotowują „najlepszy ryż w basenie Morza Śródziemnego”, rozsławił ten lokal, co aktualne jest do dziś. Szefowie kuchni tej restauracji przygotowują ryż we wszystkich jego formach i kolorach, ale Paella to potrawa, za którą są najbardziej chwaleni i doceniani.

Gdzie: San Carles, 4.

La Mar Salada

Lokalizacja tej restauracji jest wręcz idealna, ponieważ znajduje się ona blisko portu, ale wystarczająco daleko, by nie był to lokal typowy dla turystów. Warto odwiedzić to miejsce właśnie dla jednej z lepszych paelli w mieście.

Gdzie: Pso. Joan Borbó, 59.

Casa Agustí

To miejsce i jego menu emanują tradycją, którą pokazują także w swoich daniach i przepisach. Warto odwiedzić, aby spróbować nie tylko jedną z lepszych paelli, ale również innych potraw zaczerpniętych z kuchni “yaya” (czyli katalońskiej babci).

Gdzie: Carrer de Bergara, 5

Barraca

Restauracja jest jedną z najmłodszych na tej  liście, pomimo jej pozycja jest bardzo mocna. Dania tutejszej kuchni są smaczne i proste, a walencka tradycja widoczna jest na każdym kroku.

Gdzie: Paseo. Marítimo, 1.

Restaurante Elche

Restauracja Elche jest prostą restauracją, bez aspiracji na zdobycie gwiazdki Michelin, ale masz pewność, że tutaj zjesz dobrze i za dobrą cenę. Minęło już pięćdziesiąt lat, odkąd założyciele tego lokalu uczynili z niego istotny element niedzielnych obiadów wielu katalońskich rodzin.

Gdzie: Carrer Vila y Vilà, 71

La Pubilla

La Pubilla, obok Mercat de la Llibertat de Gràcia, to gastronomiczny klasyk na mapie miasta. La Pubilla słynie w mieście z klasycznych czwartkowych potraw z ryżu. Nie można przejść obok tego lokalu obojętnie, a poza tym według The Guardian jest to jeden z dziesięciu najlepszych barów w Barcelonie!

Gdzie: Plaça de la Llibertat, 23.

Paella cena

Pamiętać trzeba, że paella jest daniem, które wymaga dość sporego nakładu pracy, dlatego w restauracjach bardzo często sprzedawana jest ona jako potrawa dla minimum 2 osób (“para compartir”). Z tego też powodu, jej cena będzie wyższa niż tradycyjnych dań obiadowych. Jeśli chcesz spróbować paelli, to jej cena zaczyna się od ok. 10 € do ok. 40 € za porcję.

Jeśli chciałbyś po obiedzie zwiedzić z nami Barcelonę! Zapraszamy

Spacery po Barcelonie

[mailmunch-form id=”821416″]