Co zjeść w barcelonie

Co zjeść w Barcelonie

Będąc w Hiszpanii, na pewno chcielibyście spróbować lokalnej kuchni, która nie ma co ukrywać, znacząco różni się od kuchni polskiej. Wiele potraw opartych jest na zupełnie innych warzywach i owocach, z których niekwestionowanym królem jest oczywiście pomidor. Pamiętajcie również że Barcelonie to taka nie do końca Hiszpania i tutaj te potrawy są troszkę inne niż w kuchni Hiszpańskiej. Dlatego w pierwszej kolejności skupię się na potrawach typowych dla kuchni Katalońskiej.

Zaczynamy od śniadania

Katalończycy śniadania jedzą raczej niewielkie, może nie aż tak skromne, jak śniadanie kontynentalne rodem z Francji (tost i kawa), ale są one raczej małe. Typowe śniadanie to:

  • Cruasant w wersji solo lub z serem, szynką albo jajkiem
  • Bocadillo, czyli kanapka na bagietce z
    • Szynką iberyjską (cienko skrojona szynka wieprzowa)
    • fuetem (dość tłusta grubo mielona kiełbasa wieprzowa)
    • truitą/tortillą (czyli plackiem ziemniaczanym typowym dla regionu)

Każda z kanapek podawana jest zazwyczaj w wersji pan con tomate (a po katalońsku pa amb tomate), czyli bagietki, która zamiast być posmarowana masłem jest nasączona oliwą ze wtartym pomidorem

Do śniadania obowiązkowo kawa (choć osobiście wolę jakieś refresco, czyli cola, fanta, sprite, lub ewentualnie aqua sin (albo con) gaz – czyli woda bez (albo z) gazem) Hiszpanie raczej nie piją herbaty, choć oczywiście w lokalach możecie ją zamówić. Śniadania je się w godzinach 9-11 a w późniejszych porach zaczyna się czas obiadu, który dla Hiszpanów, Katalończyków, Basków itd. Jest czasem świętym. To między innymi z powodu obiadu w Hiszpanii jest siesta (niektórzy rozprzestrzeniają plotki, że to z powodu ciepła w tych godzinach, ale to tylko pół prawdy 😉 )

Obiad – rzecz święta!

Na obiad należy wybrać się w godzinach 13-15, kiedy jest czas sjesty. Wtedy możemy zamówić praktycznie wszędzie tzw. menu del dia, czyli typowy obiad dnia serwowany przez dany lokal

Taki typowy obiad składa się z 3 dań gdzie pierwsze z nich to mniejsza przystawka, drugie to danie główne a trzecie to poobiedni deser. Tutaj przekrój potraw jest olbrzymi i zależy od kuchni i miejsca, gdzie wybieracie się na jedzenie.

I tak dla przykładu w kuchni katalońskiej króluje

Bacalao – czyli dorsz

Lentejas – czyli soczewica

Lomo/Escalopinas – czyli wiprzowina/eskalopki

Pamiętajcie, że w restauracjach np. chińskich będziecie mieli menu z ich terenów i tradycji

Tradycyjne dania Obiadowe

Tradycyjnymi daniami obiadowymi, które należy spróbować, będąc w Hiszpanii (a zwłaszcza w Katalonii) to przede wszystkim Paella – danie, które nie jest oryginalnym daniem barcelońskim, ale jest typowym daniem tutejszej kuchni śródziemnomorskiej.

Paella przygotowywana jest z papryki, ryżu oraz przede wszystkim calamares (kalmarów) oraz mariscos (owoców morza), czy mejillones (małży) i gambas (krewetek)

Paella występuje w różnych wersjach i tak dla osób, które nie przepadają za oryginalną Paellą (paella mariscosa), są opcje:

  • Paella con pollo/carne (czyli paella z kurczakiem lub paella z mięsem – wtedy zamiast owoców morza są różnego rodzaju mięsa)
  • Paella con verduras (czyli paella z warzywami, wegetariańska)
  • Oraz Paella mixta, czyli mieszanka mięs i owoców morza

Na terenie Barcelony znajdziecie również paella fideua, czyli zamiast ryżu będzie ona z krótkim makaronem typu fideo.

Ostatni typ paelli to paella con arroz negro, czyli paella z czarnym ryżem – jest ona bardziej uboga w składniki, ale gotowana jest wraz z atramentem kałamarnicy, który nadaje paelli specyficzny czarny kolor oraz niepowtarzalny smak – ta paella jest najbardziej intensywna w smaku

Innym typowym daniem dla regionu jest butifarra, która to jest odpowiednikiem naszej kiełbasy podawana z grilla wraz z sałatą lub opiekanymi ziemniakami

Kolejną rzeczą, którą warto spróbować, a która jest powszechna i dostępna niemal w każdym lokalu to lomo con huevos y patatas, czyli schabowy z jajkiem i ziemniakami – przy czym w ich wykonaniu schabowy nie jest niczym panierowany ani smażony tylko rzucony na patelnię/grilla i podawany z jajkiem i ziemniakami

Desery

Przejdźmy teraz do tego, co Katalończycy lubią najbardziej, czyli do deserów – muszę powiedzieć, że nie spodziewałem się, że jedzą oni aż tyle słodkich rzeczy zwłaszcza jak na społeczność tak mocno usportowioną. Mają oczywiście swoje tradycyjne wyroby, które po prostu trzeba spróbować. Najbardziej znanym wpisanym na listę produktów regionalnych i wręcz uwielbianym deserem jest crema catalana – czyli kuzyn francuskiego kremu brule, z tym że kataloński przysmak w swoim składzie ma dodatkowo cytrynę co dość znacząco zmienia jego smak

Oczywiście xurros (czurros) czuli ciasto pączkowe uformowane w ok. 15 cm rurki smażone na głębokim oleju, które je się wraz z czekoladom

I flan, czyli deser przypominający nieco puding, który oblany jest dodatkowo syropem karmelowym.

Arozz con leche – czyli ryż z mlekiem podawany na słodko

Xuffa/ chuffa (czufa) – czyli napój niespotykany w Polsce z ciborry jadalnej – Bardzo słodki

Ensemaida – produkt regionalny, jest to ciasto smażone na smalcu obsypane cukrem pudrem

XuXo (czuczo) – produkt regionalny z Katalonii czuczo, czyli ciasto nadziewane kremem waniliowym obtoczone cukrem – bardzo słodkie i bardzo dobre 😊

Kolacja to czas, który Katalończycy spędzają na spotkaniach ze znajomymi. Spotykają się w różnego rodzaju barach, jedząc tapasy i pinxosy (jaka jest różnica między jednym a drugim – zasadnicza 😊 – tapasy to małe dania, pinxosy natomiast to małe kanapeczki (podobne do koktajlowych), na których umieszczone są różne przysmaki kuchni katalońskiej)

Tapas

I tak najbardziej znanymi i ulubionymi tapasami, które powinniście znaleźć w każdym barze są

Patatas bravas – czyli opiekane ziemniaki pocięte w kostkę lub plasterki podawane z sosem bravas (sos ze smażonych ostrych papryczek) oraz majonezem

Tortilla de patatas – placek z ziemniaków i jajek zapiekany w piecu, najbardziej klasyczny jest z cebulą, ale może też występować jako Tortilla de espinacas – ze szpinakiem, Tortilla de alcachofa – z karczochami czy Tortilla de chorizo – z kiełbasą chorizo

Ensaladilla rusa – sałatka podobna do polskiej sałatki ziemniaczanej, z tym że z dodatkiem tuńczyka i oliwek

Pan con tomate – chleb z oliwą natarty dojrzałym pomidorem to jeden z najbardziej znanych tapasów i ulubiony przysmak Katalończyków

Queso manchego – talerz sera manchego produkt regionalny z hiszpanii

Jamon iberico – talerz hiszpańskiej dojrzewającej szynki, która słynie ze swojego smaku bardzo tłusta

Anchoa – to małe solone rybki o bardzo charakterystycznym smaku, czasem nadziewa się nimi oliwki

Alita de pollo – skrzydełka z kurczaka zazwyczaj na ostro

Pincho moruno – Kawałki mięsa (zazwyczaj kurczak lub wieprzowina) smażone na patelni.

Gambas à la plancha – małe krewetki z grilla

Patas de calamater – nogi kalmara

Embutidos – talerz wędlin gdzie znajdziesz: jamon iberico (szynka), chorizo (suszona ostra kiełbasa) lomo (wieprzowina) – są to na pewno inne smaki niż typowych polskich wędlin

Calamares à la romana – krążki kalmarów smażone na głębokim tłuszczu

Pimiento de padron – małe zielone smażone papryczki, bardzo smaczne! Podawane z solą morską

Ensalada verde – sałatka warzywna

Queso – czyli ser możemy otrzymać fresco/tierno, czyli świeży o delikatnym smaku mający zaledwie od paru dni do kilku tygodni, semicrudao – którego dojrzewanie bdzie wynosić od 2 do 3 mc lub cruaco (twardy), którego dojrzewanie to 6 mc, możecie też dostać gran reserva, który jest serem dojrzewającym nawet do 12 mc. Oczywiście im ser starszy tym jego smak staje się intensywniejszy a sam ser twardszy

Fuet – lokalna, suszona, długo dojrzewająca i grubo mielona kiełbasa wieprzowa, cięko pokrojoną możecie spotkać w kanapkach podczas porannego śniadania

Chipirones – czyli małe smażone kałamarnice

Angulas – czyli małe smażone węgorze podawane na kanapce – dla miłośników owoców morza i ryb

Calamares / sepia – kalmary

Langostinos – duże krewetki (krewetki królewskie/tygrysie)

Gambas – to z kolei małe krewetki mogą być dodawane do różnych dań (np. arroz con gambas – ryż z krewetkami)

Pulpo – ośmiornica

Champiniones al. Ajillo – pieczarki z czosnkiem

Croquetes – malutkie krokieciki wypełnione masą mięsną, rybną lub ziemniaczaną (mogą być z nadzieniem) smażone na głębokim oleju możecie znaleźć croquetas: – de pollo (z kurczaka) – de bacalalo (z dorsza) – de jamon iberico (z hiszpańskiej szynki)

Aceitunas – oliwki (mogą być w wersji rellenas, czyli nadziewane)

Pinxos

Pinxos (pinczos) z kolei to małe kanapeczki, których główną bazą jest bagietka a na niej układane są kolejne przysmaki z katalońskiej kuchni

I tak znajdziemy pinxosy z kawałkiem sera Manchego, na którym z kolei znajduje się kawałek krokieta. Lub z białym serem oblanym gęstym syropem jeżynowym oraz orzechem włoskim dopełniającym smaku. Kanapki zależą właściwie tylko od fantazji kucharzy, choć łączy je jedna wspólna cecha – każda z tych kanapek przebita jest wykałaczką (patyczkiem), który należy odłożyć po jej zjedzeniu. Na koniec uczty kelner zliczy patyczki i na tej podstawie wystawi rachunek. (cena jednej kanapki – w zależności od miejsca- to od 1€ do 2,40€)

Napoje

Oczywiście dobra kolacja to również kieliszek Cavy lub szklanka piwa!

Zacznijmy od piwa

W Hiszpanii piwo sprzedawane jest w kilku pojemnościach natomiast najpopularniejsza z nich to cana (kańia), która odpowiada małemu piwu w Polsce i jest to pojemność ok. 0,3 l – jeśli chcielibyście zamówić duże piwo 0,5 l, musicie poprosić o una jarra de serveza (harra), W Barcelonie króluje Estrella, której browary znajdują się w bliskim sąsiedztwie lotniska, produkują oni przede wszystkim jasnego lagera, smakiem przypomina nieco polskie piwo tyskie. Innym piwem, które możecie spotkać w lokalach to Morits, którego stare browary znajdują się w okolicach starego miasta. Piwo, które produkują, jest bardziej gorzkawe w smaku, choć również jest to jasny lager.

A może cava

Cava z kolei to Barceloński odpowiednik francuskiego szampana i trunek, którego trzeba spróbować, będąc w Katalonii (produkt z regionu), zamówić należy Una Copa de cava. Tutaj możliwe jest do wyboru kilka rodzajów trunku w zależności od stopnia słodyczy

  • Brut Nature (0-3 g cukru/l),
  • Extra Brut (3-6 g cukru/l),
  • Brut (6-12 g cukru/l)
  • Extra Seco (12-17 g cukru/l),
  • Seco (17-32 g cukru/l)
  • Semi Seco (32-50 g cukru/l),
  • Dulce (powyżej 50 g cukru/l)

Możemy też wyróżnić cave ze względu na wiek dojrzewania w butelce i tak mamy:

  • Joven / bez określenia (młody) –  9-15 mc
  • Reserva – 15 – 30 mc
  • Gran Reserva – ponad 30 mc

Mam nadzieję, że tym wpisem udało mi się nieco przybliżyć potrawy kuchni hiszpańskiej/katalońskiej. A wy podczas waszego pobytu w tym niesamowitym mieście spróbujecie lokalnych specjałów!

4 komentarze

  1. avatar
    Posted by Karina| 23/05/2019 |Odpowiedz

    Super wpis.Dzieki.

  2. avatar
    Posted by Ela| 23/05/2019 |Odpowiedz

    Bardzo dziwny opis katalonskiej kuchni 🙂

    • avatar
      Posted by admin| 24/05/2019 |Odpowiedz

      Co w nim jest dziwnego ?

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Wszystkie pola są wymagane.