Jednym z najbardziej znanych i typowych hiszpańskich tapasów jest Pan con Tomate lub w Katalonii Pa amb tomate. To małe danie jest uwielbiane i niesamowicie popularne w hiszpańskiej kuchni. Odpowiednio przygotowany Pan con Tomate serwowany jest jako jeden z najpopularniejszych tapasów i dostępny jest praktycznie w każdym lokalu gastronomicznym. Co to zatem jest Pa amb Tomate i jak się przygotowuje to danie ?
Pan con Tomate przepis
Aby przygotować hiszpańskie Pan con Tomate, potrzebujemy Bagietkę. Następnie zapiekamy ją w piecu. W tak przygotowaną bułkę zostaje wtarty ząbek czosnku. Kolejnym krokiem jest przetarcie przez bagietkę pomidora, tak by nasączył on pieczywo. Ostatnią rzeczą, która nadaje smaku, jest Oliwa z oliwek, którą polewa się tak przygotowaną kromkę. Pa amb Tomate jest typowym daniem kuchni hiszpańskiej, może być używany we wszystkich kanapkach, czyli hiszpańskich Bocadios. Kanapki te zawsze mogą występować w wersji z pomidorową pastą, wówczas np. do kanapki z szynką daje się bagietkę z przetartym pomidorem i czosnkiem lub w wersji bez pomidorowego dodatku. W Barcelonie występuje kilka lokali, w których można spróbować jednego z najlepszych pa amb tomate w mieście
- Jardi de l’Abadessa Carrer de l’Abadessa Olzet, 26
- La Bodegueta del Poble Sec Carrer de Blai 47
- Bodega Can Ros Roger de Flor 303
- Bar Nou Ronda de la Universitat, 13
- Cal Pep Plaça de les Olles, 8