Hiszpańskie Tapasy ! Czym są te ikoniczne wręcz dania hiszpańskiej kuchni? Gdzie je dostać? Kiedy i z czym należy je jeść? W tym artykule zebraliśmy wszystkie informacje na temat tych hiszpańskich specjałów. Zapraszamy do lektury!
Tapas co to takiego ?
Zacznijmy od tego czym są tapasy i skąd w ogóle się wzięły?
Tapasy to małe dania, przypominające najbardziej nasze przekąski! Skąd ich pochodzenie? Historycznie pochodzą one od hiszpańskich pasterzy, którzy wychodząc ze zwierzętami w góry, zabierali ze sobą naczynie z wodą, które przykrywali niewielką przekąską. Pokrywka w języku hiszpańskim to TAPA i stąd nazwa tych przekąsek, czyli TAPAS!
Hiszpańskie przystawki przekąski
OK, jakie w takim razie mamy rodzaje tych przekąsek? Oparte są one zazwyczaj o jeden składnik i to właściwie jedyna zależność, jaką można między nimi znaleźć. Mogą być zarówno z mięsa jak i ryby czy warzyw. Najbardziej popularne to oczywiście patatas Bravas, czyli opiekane ziemniaki podawane z pikantnym sosem Bravas!
Najpopularniejsze tapas
Jakie są zatem najpopularniejsze tapasy? To na pewno Patatas bravas — czyli opiekane ziemniaki
to równie pimiento padron — czyli smażone małe zielone papryczki
to również calamares a la romana, czyli smażone kalmary
czy oczywiście szynka serrano czy iberico — czyli cienko krojona szynka ze specjalnie hodowanych iberyjskich świń
Przy czym pamiętać trzeba, że tapasów jest naprawdę bardzo wielka ilość i zmieniają się one w zależności od regionu Hiszpanii! choć patatas bravas są popularne właściwie wszędzie!
Tapasy na imprezę
Czy zatem tapasy to dobry pomysł na imprezę? Oczywiście, że tak, choć niektóre z nich mogą wydać się nieco bardziej kłopotliwe do przygotowania, to jednak takie niewielkie przekąski idealnie nadadzą się na wieczór z przyjaciółmi. W Hiszpanii bardzo popularne jest zwiedzanie kolejnych lokali gdzie próbuje się kolejnych tapasów popijając to wszystko niewielkimi szklaneczkami złocistego piwa! Taka forma clubbingu, tyle że właśnie z genialnym dodatkiem jedzenia! Polecam każdemu!
Tapas w domu
A czy tapasy sprawdzą się w domu? Jeszcze bardziej niż na imprezie! Przez to, że dania te są małe i zazwyczaj jednoskładnikowe ich przygotowanie właściwie nie zajmuje czasu 😉 przygotowanie pan con tomate czy pimientos de padron zajuje max. 3 minuty a dodatków niewielki rozmiar porcji sprawia, że dużo lepiej jesteśmy w stanie kontrolować swoją wagę. 😉
Co zatem przygotować na szybko w domu? Genialną rzeczą są jajka huevos rotos! Czyli? Jajka sadzone, które podaje się na mini frytkach przypominających niech czipsy! Danie, które możemy wykonać dosłownie w ciągu 3 minut! a spokojnie jest w stanie zastąpić nam obiad!
A jaki jest najbardziej rozpoznawalny tapas przez turystów?
Bez wątpienia jest to coś z szynką serrano! Lub sama szynka! Te cieniutko pokrojone plasterki specjalnie przygotowywanej szynki serrano są prawdziwym rarytasem dla miłośników kuchni hiszpańskiej! Talerz tych wędlin polany oliwą z oliwek, zadowoli podniebienie właściwie każdego ze smakoszy! W Hiszpanii szynka serrano to podstawa!
Hiszpańskie tapasy
Ok, czyli jeśli przyjeżdżam do Hiszpanii, co powinienem spróbować ? – już mówię!
Na pewno absolutnie podstawową rzeczą jest:
Pan con Tomate — czyli chleb z przetartym pomidorem i polany oliwą
patatas Bravas — czyli opiekane ziemniaki z sosem bravas
Jamon iberico / Jamon serrano — szynka iberyjska / szynka serrano podawana lekko skropiona oliwą
aceitunas — czyli oliwki mogą być podawane z pestkami, drylowane czy z anchovies
croquetas — krokiety, tyle że te hiszpanskie bardziej przypominają paluszki z masy ziemniaczanej smażone na głębokim oleju
tortilla de patatas — czyli tortijja ziemniaczana zapiekana z jajkiem / jedno z podstawowych dań śniadaniowych
gambas — czyli krewetki z patelni
calamares a la romana — czyli kalmary w cieście smażone na głębokim oleju
Tapasy przepisy
Rodzaje tapas
Polskie tapas
A czy są jakieś polskie tapasy? Prawdę powiedziawszy, ja nie znam, choć najbliżej byłoby chyba śledziowi, czy koreczkom, tyle że to przekąski, które je się przed głównym daniem. W Hiszpanii z kolei tapas główne danie potrafi skutecznie zastąpić Dlatego jeśli chcielibyście spróbować tapasów Warto wybrać się do Hiszpanii!
Gdzie wybrać się na tapasy ?
W Barcelonie lokali podających tapasy jest ok. 6000 i naprawdę niesłychanie trudno jest powiedzieć gdzie warto, a gdzie nie warto się udać! Każdy lokal, który w ofercie ma patatas Bravas jest dobrym miejscem, by spróbować lokalnych przysmaków.
Jest też niewielka liczba lokali, które polecane są wśród turystów ze względu na specyficzne dodatkowe walory. 😉
I tak patapollo to lokal, w którym dostaniecie prawie najtańsze patatas bravas w całej Barcelonie — za te opiekane ziemniaki i piwo zapłacicie 3€.
Tyle że patapollo to nie jest najtańszy lokal w Barcelonie! Ten tytuł można nadać tot por 1€ gdzie wszystkie rzeczy, które możecie zamówić, kosztują dokładnie 1€.
Równie ciekawymi opcjami są bary i lokale w Barcelońskiej dzielnicy Gracia gdzie za humus ze szklaneczką piwa zapłaciłem niecałe 2€.
Więcej możecie zobaczyć w tym filmie!