Katalońska tradycja, która zaskoczy nawet największych smakoszy – Calçotada. Ten wyjątkowy festiwal autentycznych lokalnych potraw zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem i atmosferą. Jest to okazja, aby poznać prawdziwe oblicze kultury i kuchni Katalonii.
Calçot to grillowana cebula, która jest specjalnie hodowana, aby uzyskać długi i cienki kształt. Wierzchnia warstwa cebuli jest celowo zwęglona, aby po jej zdjęciu poczuć pożądany smak. Cebulę taką zanurza się następnie w specjalnie przygotowanej salsie znanej jako salvitxada lub sos romesco.
Właściwym sposobem jedzenia calçots jest pozycja stojąca i aby uniknąć zabrudzenia ubrania, często zakłada się większe rozmiary śliniaków. Nie używa się przy tym sztućców. Największe calçotady odbywają się w regionie Valls, gdzie ta tradycja ma swoje początki. W barcelońskich restauracjach także można spróbować tej nietypowej przekąski w iście katalońskim stylu.
Jeśli jesteś prawdziwym smakoszem i będziesz w Barcelonie w pierwszym kwartale roku, koniecznie spróbuj calçots i doświadcz tego niezapomnianego katalońskiego doświadczenia. Bądź świadkiem jednej z najbardziej niezwykłych tradycji kulinarnych w Europie i ciesz się z jedzeniem, piciem i zabawą z przyjaciółmi. Nie zwlekaj, zarezerwuj swoje miejsce na calçotadzie już dziś!
zewodnik po Barcelonie
Jeśli z kolei wy wybieracie się do Barcelony, to koniecznie sprawdźcie nasz przewodnik po Barcelonie (w wersji cyfrowej!) Specjalnie przygotowane trasy poprowadzą was po ulicach, odkrywając przed wami tajemnice i sekrety miasta Gaudiego!
Przewodnik, możesz dostać tutaj — klik
Planując wyjazd do Barcelony, posłuchaj mojego podcastu lub jeśli zastanawiasz się co robić na miejscu, sprawdź mój kanał na YouTube!