Katalońska tradycja, która zaskoczy nawet największych smakoszy – Calçotada. Ten wyjątkowy festiwal autentycznych lokalnych potraw zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem i atmosferą. Jest to okazja, aby poznać prawdziwe oblicze kultury i kuchni Katalonii.
Calçot to grillowana cebula, która jest specjalnie hodowana, aby uzyskać długi i cienki kształt. Wierzchnia warstwa cebuli jest celowo zwęglona, aby po jej zdjęciu poczuć pożądany smak. Cebulę taką zanurza się następnie w specjalnie przygotowanej salsie znanej jako salvitxada lub sos romesco.
Właściwym sposobem jedzenia calçots jest pozycja stojąca i aby uniknąć zabrudzenia ubrania, często zakłada się większe rozmiary śliniaków. Nie używa się przy tym sztućców. Największe calçotady odbywają się w regionie Valls, gdzie ta tradycja ma swoje początki. W barcelońskich restauracjach także można spróbować tej nietypowej przekąski w iście katalońskim stylu.
Jeśli jesteś prawdziwym smakoszem i będziesz w Barcelonie w pierwszym kwartale roku, koniecznie spróbuj calçots i doświadcz tego niezapomnianego katalońskiego doświadczenia. Bądź świadkiem jednej z najbardziej niezwykłych tradycji kulinarnych w Europie i ciesz się z jedzeniem, piciem i zabawą z przyjaciółmi. Nie zwlekaj, zarezerwuj swoje miejsce na calçotadzie już dziś!