Kuchnia katalońska

Kuchnia katalońska i słynna restauracja El Bulli

Nie będziemy zagłębiać się z historyczne aspekty kuchni katalońskiej, bo i nie o tym jest ten wpis. Sięgniemy natomiast 30 lat w przeszłość, aby pokazać jak wielkie osiągnięcia, towarzyszyły katalońskim szefom kuchni. Pokażę wam, że kuchnia katalońska nie bez powodu jest uważana za najlepszą na świecie zatem do dzieła 🙂

Ok. 30 lat temu szefem kuchni El Bulli został Feran Adria. Ta może mało znacząca data tak naprawdę wywróciła kuchnię katalońską i światową do góry nogami. Spowodowało powstanie zupełnie nowych dziedzin i gałęzi jak kuchnia fusion.

Kuchnia katalońska i El Bulli

El Bulli to lokal, który znajdował się w Katalonii na półwyspie Roses, oddalonym od Barcelony o ok. 180 km. Młody Feran Adria zatrudnił się tam jako kucharz, by po 3 latach stać się tam szefem kuchni. W el Bulli pracował również jego brat Albert, który razem z bratem doprowadzili do otrzymania przez El Bulli 3 gwiazdki michellin – jednego z najwyższych odznaczeń w branży gastronomicznej.

Jednakże dla Ferana było to zbyt mało i wraz z bratem utworzył warsztat, gdzie obaj rozpoczęli pracę nad nowymi smakami, sposobami podania dań, czy formami i kompozycjami potraw, efekty swoich działań w kolejnych sezonach wprowadzali do swojej karty. Takie działanie doprowadziło do sytuacji, w której El Bulli 5 razy zostało uznane za najlepszą restaurację na świcie wg jednego z najbardziej prestiżowych rankingów Rankingu Sant Pelegrino, w którym umieszcza się tylko 50 najlepszych restauracji na świecie! W efekcie restauracja zaczęła cieszyć się niesłychanym prestiżem. Ponieważ rezerwacje miejsc odbywały się tylko 1 dzień w roku na cały kolejny sezon, ich liczba w tym dniu wynosiła ponad …800.000 osób jak zapewne się domyślacie dostanie się do magicznego świata el Bulli było wręcz niemożliwe

“Rezerwacje były przyjmowane tylko w jednym dniu w roku, w październiku roku poprzedzającego rezerwację. Liczba ta była ograniczona do 8000 posiłków w sezonie, przy 800 000 chętnych do rezerwacji to ok. 400 chętnych na stolik. Średnia cena posiłku to 250 euro. Na kwiecień 2008 roku, restauracja zatrudniała 42 kucharzy.” – wikipedia.pl

Po latach morderczej i tytanicznej pracy bracia postanowili zamknąć lokal i dać sobie trochę czasu wolnego – przez ten czas, kiedy El Bulli była najbardziej prestiżową restauracją świata przez kuchnię Ferana przeszli najwięksi i najlepsi dzisiejsi szefowie kuchni. Kiedy przestudiujemy ich losy, to zobaczymy, że każdy z nich miał podczas swojej drogi na szczyt epizod w El Bulli – było to naprawdę miejsce magiczne!

Galeria

El Cellar de Can Roca

W podobnym czasie w Geronie powstała inna słynna dziś restauracja.  El Celler de Can Rocca, bo o niej mowa została utworzona przez braci Roca, który cieszą się niebywałym szacunkiem i uznaniem nie tylko w malowniczej prowincji Gerona, ale w całej Hiszpanii a właściwie w całym kulinarnym świecie! To właśnie El Cellar de can Roca przejęła palmę pierwszeństwa po luce, jaka wytworzyła się, gdy zamknięto El Bulli

Obecnie restauracja co roku plasuje się w pierwszej 3 najlepszych restauracji świata wg. Rankingu Sant Pelegrino a rezerwacje są przyjmowane z 2-letnim wyprzedzeniem!

W Katalonii jest bardzo wiele niesamowicie uznanych restauracji, (w niektórych z nich obiad można zjeść w naprawdę przystępnej cenie (nawet rzędu 20€!), tutaj możesz przeczytać jak to zrobić – Restauracje) a kuchnia katalońska jest uznana na świecie jako jedna z Najlepszych!

Więcej ciekawostek z regionu Katalonii usłyszysz na naszych wspólnych spacerach po Barcelonie, na które zaprasza

Polski przewodnik po Barcelonie 

[mailmunch-form id=”821416″]

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Wszystkie pola są wymagane.