poniedziałek, 18 marca, 2024
Banner
Najsłodsza cukiernia Barcelony

Najsłodsza cukiernia Barcelony!

Napisał Piotr
4 min. aby przeczytać

Kontynuując temat słodkości w Barcelonie (rozpoczęty tym filmem https://youtu.be/9rX7wilxA_Y), chciałbym przedstawić wam miejsce, które absolutnie warte jest nie tylko waszej uwagi, ale po prostu musicie je odwiedzić! to Najsłodsza cukiernia Barcelony!

Na słodkiej mapie Barcelony nie jest ono tak wyraźnie zaznaczone jak bijąca blaskiem passisteria (cukiernia) hoffman czy cukiernia Escriba, będąca po prostu wzorem i prawidłem dla innych tego typu lokali w Barcelonie. Ale mowa o lokalu, który nie tylko sprzedaje jedne z najlepszych słodyczy w mieście, to dodatkowo ma on ponad 150 lat tradycji!

Mowa o La Colmena! Cukierni, której nie wolno przegapić w Barcelonie!

Historia La Colmena – Najsłodsza cukiernia Barcelony!

Ta jedna z najstarszych barcelońskich cukierni założona została na Placa de Angel już w 1849 roku! I mieści się w tym miejscu do dziś. (jest tam stacja żółtej linii metra — Jaume I) początkowo dzisiejsza cukiernia zajmowała się sprzedażą kawy, herbaty, cukru, ciastek, czekolady, czy tradycyjnych hiszpańskich cukierków, turronów, pianek lub orczaty (napój)

Kiedy w 1927 roku została zakupiona przez rodzinę Roig w ofercie znalazły się również tradycyjne katalońskie słodycze, które produkowane są tam do dziś!

Co wyróżnia cukiernię La Colmena

  • Cukierki 18 smaków domowych cukierków, których produkcja rozpoczęła się w pierwszych latach działalności cukierni, co czyni je najstarszymi tego typu cukierkami w Katalonii!
  • Carquinyolischrupiące biszkopty z migdałami, to jedne z najstarszych katalońskich słodyczy opisane nawet w 16-wiecznych książkach
  • Encasadas słodki wiejski ser, typowy barceloński deser!
  • Melindros słodkie biszkopty uwielbiane przez 18-wiecznego katalońskiego pisarza barona z Malda
  • Panallets marcepanowe kule z piniowymi orzeszkami! – kataloński przysmak na wszystkich świętych (nasze 10/10)
  • Coques de llardons ciasto z orzeszkami piniowymi, tradycyjnie jedzone w tłusty czwartek i podczas letnich katalońskich świąt
  • Turron de crema catalanamigdały, cukier i żółtko, prawdziwe bożonarodzeniowe przysmaki i zarazem specjalność cukierni!
  • Bolados pianki, to klasyczny i bardzo popularny 18-wieczny deser, służy również do przygotowywania orzeźwiających napojów podczas lata!
  • Meringues beza, klasyczna beza przygotowywana wg. najstarszej znanej receptury! (nasze 10/10)

Dlaczego La Colmena to Najsłodsza cukiernia Barcelony!?

Podczas naszych przygotowań do testowania Barcelońskich słodyczy, cukiernia ta przewijała się w kilku artykułach, ale nigdy nie była wymieniana jako miejsce konieczne do odwiedzenia — co jest dużym błędem!

W naszym teście tylko kilka słodyczy (4) dostało najwyższą możliwą notę – 10/10 w tym … aż 2 z nich pochodziły właśnie z La Colmena! To panallets oraz beza, którymi absolutnie się zachwyciliśmy! Dla mnie to miejsce trafia do ścisłego grona najlepszych barcelońskich cukierni wraz z rogalikiem hofmanna czy ciastkiem Escriba!

Po prostu Klasa! (i wam też polecam!)

Najsłodsza cukiernia Barcelony i Fragment z testowania słodyczy

beza – https://youtu.be/9rX7wilxA_Y?t=652

panallets – https://youtu.be/9rX7wilxA_Y?t=705

Przewodnik po Barcelonie

Jeśli z kolei wy wybieracie się do Barcelony, to koniecznie sprawdźcie nasz przewodnik po Barcelonie (w wersji cyfrowej!) Specjalnie przygotowane trasy poprowadzą was po ulicach Barcelony, odkrywając przed wami tajemnice i sekrety miasta Gaudiego!

Planując wyjazd do Barcelony, posłuchaj mojego podcastu lub jeśli zastanawiasz się co robić na miejscu, sprawdź mój kanał na YouTube!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz