Czy wiesz, że w Barcelonie znajduje się najstarsza restauracja w Katalonii? Jesteś fanem jedzenia i historii? Jeśli tak, to warto na swoją listę miejsc do odwiedzenia wpisać Can Culleretes!
Najstarsza restauracja w Barcelonie i jej historia
Can Culleretes, bo o niej mowa, została założona w 1786 r. i jest to druga najstarsza restauracja w Hiszpanii, zaraz za Casa Botín Madrid (ta restauracja z kolei wpisana jest do księgi rekordów Guinessa, jako najdłużej nieprzerwanie działająca restauracja na świecie!). Jeśli chodzi o Can Culleretes, to od ponad 234 lat, restauracja ta przyjmuje w swoich progach zacnych gości, będąc zarazem najstarszą restauracją w Katalonii! Nieprzerwanie mieści się ona pod numerem 5, na Carrer d’en Quintana. A jej historia pełna jest niesamowitych opowieści, legend i historii, których wręcz nie sposób zliczyć! Historię tej najstarszej w Barcelonie restauracji należałoby podzielić na 3 okresy.
Okres pierwszy
Założenie restauracji i powstanie jej nazwy
Założona została przez Joaquima Pujola w 1786 r. W pierwszych latach nie była wcale restauracją serwującą posiłki, a jej oferta związana była z czekoladami i deserami (choć zważywszy na fakt, że jest to obecnie restauracja, a nie cukiernia, jej wyroby cukiernicze nie były chyba na tyle dobre, by przetrwać próbę czasu). Na początku była to więc … mleczarnia. Ponieważ w jej ofercie znajdowały się desery, a głównymi spożywanymi przez mieszkańców deserami były czekolada, mleko, śmietana, biały ser z migdałami, flan, ser czy syrop.
Can Culleretes – czyli … łyżeczki
Z nazwą tej restauracji „can culleretes” wiąże się kilka teorii. Według jednej z nich restauracja była pierwszym lokalem, który do serwowanych deserów podawał metalowe łyżeczki! Wcześniej lokale podawały łyżeczki wykonane z drewna! Jednakże ani historycy, ani obecni właściciele nie są przekonani do tej teorii, ponieważ metalowe łyżki były używane w mieście już przed założeniem restauracji.
Inna z teorii jest bliższa prawdzie i bardziej pasuje do historii powstania tej nazwy. Pochodzi ona od nieustannego „Noies, culleretes!” („Dziewczyny, łyżeczki!”), który słychać było z pokoju kelnerów, do dziewczyn pracujących w kuchni. Lokal posiadał niewiele łyżeczek, których cały czas brakowało, do licznie podawanych deserów. Stąd być może nazwa, która przetrwała do dziś!
Kronikarze miasta zgadzają się, że Can Culleretes było jednym z najbardziej znanych i najpopularniejszych miejsc w osiemnastowiecznej Barcelonie. Ponadto Can Culleretes mogły w tym samym czasie, odwiedzać kobiety, jak i osoby duchowne, co nie było możliwe w innych lokalach czy kawiarniach w mieście!
Okres drugi
Rozkwit restauracji i czas wojny domowej
W 1890 roku nastąpiła zmiana właściciela i od tego momentu restauracją zarządzać zaczęła rodzina Regas. To oni podjęli decyzję o przekształceniu jej w restaurację taką, jaką znamy do dziś. Ozdobiono go wówczas sześcioma ceramicznymi sufitami, ogromnymi żyrandolami i trzema dużymi malowidłami ściennymi podpisanymi przez Francisco Teya. Był to strzał w dziesiątkę, a miejsce stało się niesłychanie popularne i tłumnie odwiedzane przez Katalończyków.
Nie tylko obniżenie cen sprawiło, że Can Culleretes stało się tak niesamowicie popularne, to również wprowadzenie niespotykanych wówczas usług, jak dostawy żywności dla osób pracujących poza domem, podniosło zainteresowanie lokalem wśród mieszkańców. Ci, którzy pracowali poza domem, mogli zamówić w Can Culleretes obiad, w którego składzie znajdowała się: zupa lub escudella, mięso z escudelli, ryby, stek lub gulasz, deser, chleb i wino; wszystko świeżo ugotowane!
Wojna domowa
W latach 1936-1939 w Hiszpanii wybuchła wojna domowa. To smutne wydarzenie niestety zahamowało wielki wzrost, jakiego doświadczała ta restauracja!
Okres trzeci
Druga młodość i czasy współczesne
Restauracja po wojnie domowej przeżywała trudne czasy. Kraj przez wiele lat odczuwał skutki dyktatury generała Franco. Między innymi dlatego, rodzina Regas zdecydowała się po wojnie przekazać lokal stowarzyszeniu hotelarzy i kucharzy. W 1958 Sisco Agut i Sussi Manubens zakupił lokal, nadając mu dzisiejszy kształt i odtwarzając ducha tego miejsca!! Lokal do dziś prowadzony jest przez Montse i Alicia, córki Sisco i Sussi, które nadały mu rodzinnego charakteru. Obecnie lokal ten odwiedzany jest przez wiele lokalnych sław i wiernych Katalończyków, którzy chcą spróbować tej tradycyjnej kuchni, serwowanej przez tę najstarszą restaurację w Barcelonie!
Menu del dia
Jak w każdym lokalu, tak i a najstarsza w Barcelonie restauracja ma w swojej ofercie menu del dia! W cenie około 15 euro można spróbować menu składającego się z przystawki i dania głównego. Do wyboru jest 5 lub 6 przystawek i 6 dań głównych. Pamiętaj jednak, że Can Culleretes to przede wszystkim tradycja, tradycja i jeszcze raz tradycja, dlatego nie znajdziesz tutaj żadnej kreatywnej czy udziwnionej kuchni! Wszystkie dania są proste, tradycyjne i … Bardzo smaczne!
Can Culleretes a …FC Barcelona
Restauracja Can Culleteres nie spełniała wyłącznie funkcji gastronomicznej. Była też ważnym punktem dla sympatyków Blaugrany! To tutaj odbywały się dyskusje na temat futbolu, prowadzone przez barcelonistów, którzy uprzednio gromadzili się w Casa Ramon (innej, nieistniejącej już restauracji, będącej jednym z pierwszych miejsc spotkań kibiców Barcy na początku XX w). To również tutaj, została założona penya santa maria!
Najstarsza restauracja w Barcelonie — Can Culleretes obecnie
Restauracja ta pomimo swojego ulokowania (nie jest przy głównej ulicy) i GIGANTYCZNEJ konkurencji na rynku gastronomicznym, radzi sobie całkiem nieźle, serwując tradycyjne katalońskie dania. Ceny kształtują się od mniej więcej 10 do 20 €, a dokładne menu znaleźć możecie tutaj (menu). Restauracja otwarta jest w godzinach 13:30 – 16:00 oraz 21:00 do 23:00.