Najlepsze croissanty w Hiszpanii!

Najlepsze croissanty w Hiszpanii!

Wiecie gdzie dostać najlepsze croissanty w Hiszpanii? … dokładnie tak w pewnej barcelońskiej cukierni!

Jak może wiecie, Hiszpanie jako południowcy, spożywają bardzo skromne śniadanie, składające się przede wszystkim z kawy (solo lub z mlekiem) oraz croissanta lub bocadillo, czyli kanapki. Ale to croissant jest tak naprawę królem śniadaniowego stołu. Co rano w hiszpańskich barach spotkać można taki właśnie śniadaniowy zestaw, a jego koszt to ok. 2-2,5€

Skąd się wziął croissant?

Pierwszy oficjalny przepis pochodzi z Paryża z 1839 roku. Wówczas to August Zanga, będący właścicielem wiedeńskiej piekarni przy Rue de Richelieu, zaczął serwować swoim gościom ten właśnie rodzaj pieczywa, wykonany z ciasta francuskiego. Tradycyjnie croissanty są podawane bez nadzienia, co zmieniło się w kolejnych latach i obecnie występują we wszelkich możliwych odmianach, z przeróżnymi nadzieniami. Również spotkać można rogaliki, których końce polane są czekoladą.

Legenda natomiast głosi, że rogaliki te zostały wynalezione krótko po oblężeniu Wiednia w 1683 roku, kiedy pewien polski szlachcic i zarazem szpieg/dyplomata niejaki Jerzy Franciszek Kulczycki, będący właścicielem kawiarni “Zur blauen Flasche”, namówił jednego ze swoich dostawców, aby ten zaczął wypiekać bułeczki w kształcie półksiężyca, co miało upamiętniać zwycięstwo nad wojskami tureckimi.

Tak oto te małe “bułeczki” zadomowiły się na stołach niemal całej Europy, stając się w niektórych krajach, jak Francja czy Hiszpania, prawdziwymi królami śniadań!

Najlepsze croissanty w Hiszpanii!

W efekcie hiszpańska izba rzemieślnicza rokrocznie sprawdza, wybiera i wyróżnia mianem “najlepszego” miejsce, w którym ich zdaniem croissanty są najdoskonalsze, a ich smak niedościgniony!

W zakończonym właśnie roku (2019) zwycięzcą został barceloński piekarz Toni Vera, który jest właścicielem piekarni Canal. Jest to już 2 tytuł tej piekarni, a pierwszy zdobyty został w 2016 roku. W plebiscycie wzięło udział 70 piekarni z całej Hiszpanii, będąc ocenianych przez aż 10 sędziów, który decydowali o przyznawanym wyróżnieniu na podstawie smaku, jakości i niepowtarzalności produktu. Toni swoimi rogalikami przekonał ich wszystkich.

Zastanawiacie się, gdzie wobec tego spróbować tych niesamowitych rogalików w Barcelonie? To proste! Piekarnia ma 2 sklepy w mieście: jeden znajduje się na calle Muntaner 566, a drugi na calle Calvet 15.

Sami przyznajcie, że będąc w Barcelonie, zdecydowanie warto odwiedzić jeden z tych adresów i spróbować jak smakują najlepsze croissanty w Hiszpanii!

A będąc w Barcelonie warto wybrać się na wspólne zwiedzanie miasta z polskim przewodnikiem

Zwiedzanie Barcelony z Polskim Przewodnikiem

 

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o nowych artykułach wypełni poniższy formularz
[mailmunch-form id=”821416″]