Kontynuując temat słodkości w Barcelonie (rozpoczęty tym filmem https://youtu.be/9rX7wilxA_Y), chciałbym przedstawić wam miejsce, które absolutnie warte jest nie tylko waszej uwagi, ale po prostu musicie je odwiedzić! to Najsłodsza cukiernia Barcelony!
Na słodkiej mapie Barcelony nie jest ono tak wyraźnie zaznaczone jak bijąca blaskiem passisteria (cukiernia) hoffman czy cukiernia Escriba, będąca po prostu wzorem i prawidłem dla innych tego typu lokali w Barcelonie. Ale mowa o lokalu, który nie tylko sprzedaje jedne z najlepszych słodyczy w mieście, to dodatkowo ma on ponad 150 lat tradycji!
Mowa o La Colmena! Cukierni, której nie wolno przegapić w Barcelonie!
Historia La Colmena – Najsłodsza cukiernia Barcelony!
Ta jedna z najstarszych barcelońskich cukierni założona została na Placa de Angel już w 1849 roku! I mieści się w tym miejscu do dziś. (jest tam stacja żółtej linii metra — Jaume I) początkowo dzisiejsza cukiernia zajmowała się sprzedażą kawy, herbaty, cukru, ciastek, czekolady, czy tradycyjnych hiszpańskich cukierków, turronów, pianek lub orczaty (napój)
Kiedy w 1927 roku została zakupiona przez rodzinę Roig w ofercie znalazły się również tradycyjne katalońskie słodycze, które produkowane są tam do dziś!
Co wyróżnia cukiernię La Colmena
- Cukierki — 18 smaków domowych cukierków, których produkcja rozpoczęła się w pierwszych latach działalności cukierni, co czyni je najstarszymi tego typu cukierkami w Katalonii!
- Carquinyolis — chrupiące biszkopty z migdałami, to jedne z najstarszych katalońskich słodyczy opisane nawet w 16-wiecznych książkach
- Encasadas — słodki wiejski ser, typowy barceloński deser!
- Melindros — słodkie biszkopty uwielbiane przez 18-wiecznego katalońskiego pisarza barona z Malda
- Panallets — marcepanowe kule z piniowymi orzeszkami! – kataloński przysmak na wszystkich świętych (nasze 10/10)
- Coques de llardons — ciasto z orzeszkami piniowymi, tradycyjnie jedzone w tłusty czwartek i podczas letnich katalońskich świąt
- Turron de crema catalana — migdały, cukier i żółtko, prawdziwe bożonarodzeniowe przysmaki i zarazem specjalność cukierni!
- Bolados — pianki, to klasyczny i bardzo popularny 18-wieczny deser, służy również do przygotowywania orzeźwiających napojów podczas lata!
- Meringues — beza, klasyczna beza przygotowywana wg. najstarszej znanej receptury! (nasze 10/10)
Dlaczego La Colmena to Najsłodsza cukiernia Barcelony!?
Podczas naszych przygotowań do testowania Barcelońskich słodyczy, cukiernia ta przewijała się w kilku artykułach, ale nigdy nie była wymieniana jako miejsce konieczne do odwiedzenia — co jest dużym błędem!
W naszym teście tylko kilka słodyczy (4) dostało najwyższą możliwą notę – 10/10 w tym … aż 2 z nich pochodziły właśnie z La Colmena! To panallets oraz beza, którymi absolutnie się zachwyciliśmy! Dla mnie to miejsce trafia do ścisłego grona najlepszych barcelońskich cukierni wraz z rogalikiem hofmanna czy ciastkiem Escriba!
Po prostu Klasa! (i wam też polecam!)
Najsłodsza cukiernia Barcelony i Fragment z testowania słodyczy
beza – https://youtu.be/9rX7wilxA_Y?t=652
panallets – https://youtu.be/9rX7wilxA_Y?t=705