wtorek, 26 marca, 2024
Banner
ciasto na 3 króli

Ciasto na 3 Króli (+ przepis!)

Napisał Piotr
4 min. aby przeczytać

6 stycznia to bardzo ważna data dla mieszkańców regionu, podczas którego jednym z przysmaków, który ląduje na stole, jest ciasto na 3 Króli. Przybliżamy nieco tę tradycję!

Święto 3 Króli obchodzone 6 stycznia, jest jednym z najważniejszych i najbarwniejszych świąt w Barcelonie. To wówczas kończy się długi, 2 tygodniowy okres świąt i urlopów, które rozpoczynają się tradycyjnie 24 grudnia, a kończą właśnie 6 stycznia. To również od 6 stycznia zaczyna się to, co lubią wszystkie tygrysy (a raczej tygrysice), czyli przeceny i wyprzedaże ???

Ale wróćmy do tego magicznego święta!

Dzień wcześniej (5 stycznia), ulicami miasta przechodzi pochód 3 Króli. Przynoszą oni dary nowo narodzonemu Jezusowi, a tradycja ma obecnie swoje odzwierciedlenie w każdym z domów, bowiem to w ten dzień hiszpańskie i katalońskie dzieci dostają prezenty. 6 stycznia natomiast, na świąteczne śniadanie je się Rascon de Tres Reyes, czyli specjalne ciasto podawane TYLKO na 3 Króli! My również postanowiliśmy nabyć taki „placek”, aby dokładnie zbadać, przetestować (posmakować) tę tradycję ? ☺☺☺

Rascon del Tres Reyes / ciasto na 3 Króli

Wspomniane ciasto możecie znaleźć w praktycznie każdej cukierni czy piekarni; dostaniecie je również praktycznie w każdym supermarkecie. Ważne, aby zakupić go przed 6 stycznia! (najlepiej 3-4 stycznia). W przeciwnym razie możecie go nie dostać lub jego cena będzie, delikatnie mówiąc lekko zaporowa ?.

W tym roku stowarzyszenie konsumentów w Hiszpanii oceniło, że jeden z najlepszych Rascon sprzedają … delikatesy Dia!  ??? Szok, bo sklepy tej sieci to raczej dość podrzędna sieciówka, ale skoro miały sprzedawać najlepszy Rascon del Reyes, to ruszyliśmy na zakupy, a właściwie poszukiwania. Po odwiedzeniu … 14 sklepów Dia w Barcelonie (kolejny szok, ale nigdzie nie było już wspomnianych rascon), udało się w końcu jeden dostać! Zakupiliśmy jeszcze dodatkowe, niezbędne na świąteczne śniadanie, przysmaki i ruszyliśmy powitać przybyłych do miasta Króli (link do pochodu pojawi się jutro tutaj!)

Świąteczne śniadanie

Śniadanie świąteczne 6 stycznia, rozpoczęliśmy tradycyjnie właśnie od Rascon de Reyes, czyli ciasta podawanego na 3 Króli!

Ale czym ten rascon właściwie jest? To placek drożdżowy, który posypany jest migdałami, drobinkami cukru oraz kandyzowanymi owocami! Przełożony w połowie bitą śmietaną (w najbardziej klasycznej wersji)! Ilość kalorii niepoliczalna (taka liczba po prostu nie istnieje), ale jest naprawdę bardzo, bardzo dobry! Warto dodać, że można także spotkać inne wersje: przełożone marcepanem, masą truflową, kremem lub bez nadzienia (w wersji dla odchudzających się ??? )

Niespodziewanka

Po ukrojeniu i zjedzeniu kilku gryzów poczułem delikatny chrzęst pod zębami. W pierwszej chwili myślałem, że to orzech (lub jego łupina w końcu czego spodziewać się po cieście z marketu ? ), postanowiłam jednak sprawdzić, co trafiło pod mój ząb – i okazało się, że w cieście ukryte było suche ziarno bobu!

Tradycja umieszczenia ziarna bobu związana jest z czasami rzymskimi, gdy w domostwach przebywali służący/niewolnicy, z którymi dzielono się ww. ciastem. Każdy, kto „wylosował” w.w. ziarno, mógł w tym dniu nie pracować. Obecnie każda z osób, która wylosuje bób (BRAWO JA!), w kolejnym roku płaci za ciasto! (Już wiem, że w przyszłym roku mój portfel będzie lżejszy o jakieś 40 € ?). Ale to nie koniec niespodzianek… bo kiedy kolejne kawałki ciasta znikały ze świątecznego stołu, nasz najmłodszy ucztujący poczuł coś pod swoim zębem…

Okazuje się, że w cieście oprócz ziarna bobu ukryta była również mała figurka króla! Osoba, która ją odnajdzie, jest tego dnia Królem. Ma założyć koronę (którą znajdziecie w pudełku wraz z ciastem) oraz może hulać i swawolić do woli – ale tylko tego dnia.?  Oczywiście figurka symbolizuje również szczęście na nadchodzący rok!

Jak z każdą legendą i zwyczajem, tak i ten może się nieznacznie różnić w zależności od regionu.

Na koniec biesiadowania niegrzeczni 😉 otrzymali to, co dostają niegrzeczne dzieci, czyli … węgiel! (Trzeba powiedzieć, że smaczny, bo z samego cukru, zabarwionego na czarno ? )

Całości uczty dopełniły czekoladowe sardynki (od Caga Tio) i tradycyjny barceloński xuxo (czuczo), czyli podłużny poczęk, z masą budyniową.

Trzeba przyznać, że ciasto na 3 Króli to naprawdę fajna tradycja i warto odwiedzając Barcelonę w tym czasie, spróbować tego tradycyjnego przysmaku!

Dla tych, którzy chcieliby zrobić je samemu w domu, możecie spróbować poniższy przepis, choć nie należy on do najłatwiejszych

ciasto na 3 króli

Rascon del Tres Reyes / ciasto na 3 Króli

Drukuj
Dla ilu osób: 4 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Tabela kaloryczna 200 Kalorie 20 grams Tłuszcz
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 80 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • Skórka starta z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka alkoholu o wyraźnym smaku (np. brandy, rum)
  • 1 fasola
  • 1 mała figurka
  • Do dekoracji: 1 lekko ubite jajko, migdały w płatkach, kandyzowane owoce
  • Ulubiony krem lub bita śmietana do przełożenia ciasta.

WYKONANIE

  1. W misce łączymy drożdże z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru; przykrywamy i odstawiamy na parę minut.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski, dosypujemy sól i skórkę startą z cytryny.
  3. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dolewamy alkohol.
  4. Do miski z przesianą mąką dolewamy drożdże oraz jajka z cukrem.
  5. Wyrabiamy ciasto, dodając roztopione masło; ciasto będzie dość lepkie. Rękoma oprószonymi w mące formujemy z ciasta kulę i przekładamy ją do czystej, wysmarowanej olejem miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 1/2 godziny do wyrośnięcia.
  6. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie chwilę je wyrabiamy, a następnie formujemy wałek o długości około 60 cm. Wciskamy do ciasta figurkę oraz ziarnko fasoli i łączymy brzegi, tworząc owal.
  7. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na pół godziny, w ciepłe miejsce.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180'C. Ciasto smarujemy jajkiem i dekorujemy owocami kandyzowanymi oraz płatkami migdałowymi. Pieczemy 30-35 minut.
  9. Ostudzone Roscón de Reyes przekrawamy na dwie części i przekładamy ulubionym kremem lub bitą śmietaną.

Przewodnik po Barcelonie

Jeśli z kolei wy wybieracie się do Barcelony, to koniecznie sprawdźcie nasz przewodnik po Barcelonie (w wersji cyfrowej!) Specjalnie przygotowane trasy poprowadzą was po ulicach Barcelony, odkrywając przed wami tajemnice i sekrety miasta Gaudiego!

Planując wyjazd do Barcelony, posłuchaj mojego podcastu lub jeśli zastanawiasz się co robić na miejscu, sprawdź mój kanał na YouTube!

Może Ci się spodobać