Katalonia jak każdy region na świecie ma swoje tradycyjne słodkości. Będąc w mieście Gaudiego, należy ich spróbować. Gotowi na odpowiedz co słodkiego zjeść w Barcelonie ? To zaczynamy
Na początek to, co już z nazwy jest typowym przysmakiem Katalonii, czyli
Crema Catalana
Już sama nazwa tego deseru wskazuje, skąd pochodzi ten pyszny deser na bazie mleka, jajek i cukru z odrobiną cytryny. Jego niepowtarzalny i charakterystyczny smak dodatkowo wzmacnia pokrywająca deser roztopiona warstwa cukru. Bez wątpienia jest to jeden z najpopularniejszych deserów w Barcelonie.
Gdzie można spróbować crema catalana ?
Granja Viader to jedno z najlepszych miejsc do jedzenia kremu katalońskiego, a także Granja Dulcinea, gdzie dostaniesz bardzo gęsty krem o intensywnym smaku. Również w słynnej cukierni Escribá warto zamówić ten deser. A jeśli lubisz nadziewane ciastka, zamów La Croissant wypełniony Crema Catalana w La Pastisseria (Calle Aragó, 228).
Carquinyolis
Carquinyolis to deser z ciasta makaronowego przypominający tosty. Wykonane są z mąki, cukru, migdałów i jajek. Tnie się je w małe paski, aby były wygodne jako deser do kawy.
Carquinyolis są bardzo podobne do włoskich cantuccini, które z kolei przed zjedzeniem zanurza się w słodkim winie.
Gdzie jeść carquinyolis?
Carquinyolis można znaleźć zarówno w piekarniach, jak i cukierniach, a zwłaszcza w tak zwanych forn de pa, które sprzedają chleb, ciastka i suche wypieki. W cukierni La Colmena (Plaça de l’ángel, 12) zawsze robią carquinyolis, z ogromną ilością różnych składników.
Są także jedną ze specjalności Pastissería Triomf, położonej przy Rambla del Poblenou, 41
Panellets
Jest to typowy deser przygotowywany z okazji dnia wszystkich świętych, ale można je znaleźć niemal o każdej porze roku, choć trzeba ich trochę poszukać w Barcelońskich piekarniach lub sklepach z ręcznie robionymi turronami. Są to jedne z najpopularniejszych typowych słodyczy w Barcelonie.
Panellets wykonane są z surowych mielonych migdałów, jajek, cukru i skórki z cytryny. Są pokryte białkiem jaja, aby nadać im lśniący wygląd i są pokryte orzechami piniowymi, przyklejonymi na całej ich powierzchni.
Są też panellets z kokosa, czekolady, żółtka, cytryny … Jak bardzo popularne s to słodycze niech świadczy fakt, że w 2015 roku katalońskie piekarnie sprzedały około 250 000 kilogramów panelletów podczas dnia Wszystkich Świętych!
Gdzie kupić najlepsze Panellets?
Panellets można znaleźć w prawie wszystkich piekarniach w Barcelonie podczas Wszystkich Świętych. Jedną z najbardziej mitycznych jest La Colmena, która sprzedaje tradycyjne Panellets. Tamb
Nugat
W szczególności nugat Agramunt jest jednym z najbardziej znanych w Katalonii. Wykonywany ręcznie od XVII wieku jest typową słodkością świąt Bożego Narodzenia. Wykonany z miodu, cukru, orzechów laskowych i białka jaja kurzego.
Gdzie kupić najlepsze Nugat?
Nugat możesz kupić np. w sklepie znajdującym się na Calle Provença numer 265 (La Pedrera )
Coca de Avellana
Czyli ciasto z orzechami laskowymi. Możemy znaleźć „coques” przyrządzaną na każdy możliwy sposób np. słodki, słony, z warzywami czy nawet bekonem … ale niewątpliwie jednym z najbardziej znanych ciast jest Coca de avellana. Masa tego ciasta jest podobna do masy chlebowej i może być używane jako masa do włoskiej pizzy.
Coca de avellana Możesz znaleźć w wielu piekarniach w Barcelonie, na przykład w Turris , przy ulicy Aribau nr 158 ( stacja poprzekątnej L3 i L5 ).
Buñuelos
Te Ciasta są spożywane zwłaszcza w okresie Wielkiego Postu i Wielkiego Tygodnia. Są to małe smażone pączki, zazwyczaj wypełniona kremem lub czekoladą – to prawdziwą bombą kaloryczną. Oczywiście, jeśli zamierzasz odwiedzić Barcelonę, musisz je spróbować!
Najlepsze znajdziesz w cukierni Natcha na Avenida Sarrià numer 45 ( stacja Entença z linią L5 ).
Xuixos
Jest to ciastko o okrągłym kształcie, wypełnione kremem. Xuixos są produktem regionalnym Katalonii
Znajdziesz je np. w Dolceria La Colmena na Plaza del Ángel numer 12 ( stacja Jaume I z linią L4 ).
Tortell de reis
Ciasto wykonywane specjalnie na dzień królów. Ma okrągły kształt i jest wypełnione bitą smietaną. Na zewnątrz jest ozdobiony kandyzowanymi owocami.
Jeśli chcesz spróbować tego ciasta, możesz go znaleźć w cukierni Cusachs przy ulicy Bailén 223 ( stacja Verdaguer z liniami L4 i L5).
Marcepan
Marcepan to kolejna z typowych świątecznych słodyczy. Robi się go z ziemniaków, cukru i migdałów, a wraz z nugatem jest idealnym deserem świątecznym.
W piekarni Tolosana znajdującej się przy ulicy Diagonal 471 (stacja Hospital Clinic z linią L5), robią niesamowite marcepanowe rzeźby!
Neules
Neules to smaczne rurki, które zazwyczaj podaje się w towarzystwie crema catalana lub lodów, ale również możesz je jeść same. Są wykonane z mąki, cukru, masła, skórki cytrynowej i białka jaja. Według wielu Waniliowy to najlepszy smak.
Można je dostać w sklepie znajdującym się na Calle Provença numer 265 (La Pedrera ) .
Braç de Gitano
Bez wątpienia jest to jeden z najbardziej typowych słodkich wyrobów w Katalonii. Jego głównymi składnikami są cukier, mąka, jajka i masło. Ale najlepszy jest oczywiście krem wypełniający całe ciasto.
Znajdziesz je w Triomf Pastisseriesna Rambla de Poblenou numer 41 ( stacjaLlacuna z linią łączącą L4 ).
Catànies
I wreszcie dochodzimy do Catànies . Prawdopodobnie nie będziesz w stanie oprzeć się zjedzeniu tylko jednego. Są to kulki, które w środku mają cały migdał i pokryte są na zewnątrz pastą migdałową, orzechami laskowymi; Jakby tego było mało, ostatnia warstwa to kakao i cukru.
Spróbuj ich w bombonería Farga na Calle del Pi nr 16 ( stacja Jaume I z linią L4 ).